Bagaimana Kekal Positif

bagaimana kekal positif

Bagaimana kekal positif?
 
Realiti kehidupan ada kalanya bertentangan dengan apa yang kita inginkan. Ada pasang dan surutnya. Ada kalanya kita berasa gembira, teruja namun ada satu masa emosi negatif yang membelenggu seperti rasa sedih atau marah.
 
Tetapi, kira harus kekal positif dalam menghadapi setiap perkara agar kehidupan seharian kita penuh dengan motivasi dan semangat sekaligus mewujudkan hari yang produktif dan bermanfaat. Caranya adalah dengan:
 

 
 
?) ??????? ???? ???? ?????? ???? ???????
 
Mulakan hari dengan senyuman. Jangan mulakan hari anda dengan bermasam muka dan perasaan yang sedih. Bagi yang beragama Islam, anda boleh melakukan aktiviti atau perkara yang anda suka selepas solat subuh.
 

 
 
?) ??? ????? ??????? ?????
 
Sebelum tidur adalah waktu yang sesuai untuk muhasabah diri dengan ‘rewind’ kembali apa yang terjadi hari ini. Set minda anda untuk menjadi lebih baik untuk hari esok dengan pemikiran dan emosi yang positif serta penuh bersemangat.
 
bagaimana kekal positif
 
 
?) ???? ??????? ???? ??????????????
 
Lakukan hobi anda! Buat apa sahaja yang anda suka seperti ‘food hunting’, bermain dengan haiwan peliharaan, mendengar muzik kegemaran dan sebagainya.
Semangat kadang-kala hadir apabila kita bertemu dengan seseorang yang istimewa di hati kita. Berjumpalah dengan mereka supaya kita kekal bersemangat dalam kehidupan kita.
 

 
Wallahualam
Lahawlawala quwwata illa billah
 
Salam Sayang,
Dr Azura Hashim
 
Link ke telegram
#notakehidupanDrAzura
 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart