Belajar Ilmu Agama

belajar ilmu agama

???? ??????? ????? ??????? ?????

 
 
Belajar tentang ilmu agama ini sebuah kewajiban yang amat mulia.
 
 
Walaubagaimanapun, sebagai seorang manusia yang mempunyai tanggungjawab dan komitmen di dunia ini, terkadang kita terlalai seketika kerana amat sibuk menguruskan hal hal kerja dan juga keluarga.
 
 
Oleh itu, antara tips atau cara untuk belajar agama di waktu sibuk yang kita boleh ikuti ialah:-
 

1. SEDARKAN DIRI BAHAWA BELAJAR AGAMA ITU AMAT PENTING

 
Dengan ilmu agama yang cukup seseorang itu akan menjadi orang yang baik, kehidupannya juga tenang dan dari situlah nanti akan muncul kebahagiaan di dunia dan akhirat. Maka kesedaran mempelajari agama ini menjadi keutamaan.
 
 

2. ADA TEKAD SERTA NIAT YANG KUAT

 
Dengan adanya tekad yang kuat ini akan menjadikan kesibukan tidak akan menjadi penghalang untuk mulai belajar agama bersama sama dengan niat yang ikhlas bahawa belajar agama ini untuk mencari keredhaan Allah SWT.
 
 

3. DISIPLIN MENGATUR WAKTU

 
Disiplin dalam mengatur waktu ini kunci yang amat penting terutama dalam meluangkan waktu khusus dalam belajar agama Islam.
 
Sebaiknya kita menjadikan ia sebagai satu rutin meskipun waktunya belajar tidak terlalu lama. Hal itu lebih baik daripada tidak berbuat apa apa sama sekali.
 
 

4. BERTEMAN DENGAN ORANG YANG SUKA BELAJAR AGAMA

 
Memiliki teman yang suka belajar agama menjadi faktor penting juga kerana kita akan terdorong untuk selalu bersemangat belajar ilmu agama Islam meskipun dalam keadaan sibuk. Oleh itu, kita hendaklah cuba usahakan untuk mendapatkan teman atau orang-orang yang suka belajar agama Islam.
 
 

5. MENGGUNAKAN KEMUDAHAN TEKNOLOGI INTERNET

 
Dengan kemudahan teknologi sekarang ini, kita diberi kemudahan untuk mengakses ilmu agama Islam di internet dan mendengar ceramah-ceramah dari para ustaz dan ustazah yang menerangkan ilmu agama seperti di Youtube, Facebook dan sebagainya,
 
 

6. TETAP SABAR DALAM PROSESNYA

 
Sedangkan seorang itu perlu mula dari bacaan Iqra’ untuk menguasai membaca Al-Quran agar lebih memahami tajwid untuk mendapat bacaan yang betul apatah lagi ilmu agama lain yang lebih mendalam. Oleh itu, mempelajari ilmu memerlukan waktu dan sabar dalam menjalani proses tersebut.
 
 
belajar ilmu agama
Semoga bermanfaat !
 
Wallahualam
Lahawlawala quwwata illa billah
 
Salam Sayang,
Dr Azura Hashim

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart