Burnout Gejala Bahaya

burnout

Burnout adalah stress yang berterusan hingga mengakibatkan mental dan fizikal kita menjadi sangat penat.

Sentiasa memikirkan kekurangan diri, terbawa-bawa perasaan sedih, tidak cukup tidur serta mengalami tekanan atau stress juga merupakan faktor utama.

Jika ia berterusan dalam jangka masa yang panjang seseorang itu cenderung mula hilang minat dan motivasi dan seterusnya menyebabkan produktiviti diri berkurangan.

 

1. Buat jadual

Buat jadual untuk rutin harian anda dan selitakan waktu rehat di dalamnya. Memang seperti budak sekolah ada waktu rehat dalam jadual sekolah mereka tapi percayalah, waktu ini akan membantu anda untuk relaks dan tenangkan fikiran.

 

2. Periksa kesihatan fizikal

Dapatkan bantuan pakar jika anda perlukan bantuan. Jangan malu kerana burnout bukanlah tanda anda gagal menguruskan kehidupan anda. Kesihatan fizikal sangat penting bagi menjamin kesihatan mental kita.

 

3. Tidur yang teratur

Cari cara untuk dapatkan tidur yang berkualti kerana ia boleh menjadikan anda lebih produktif dalam menjalankan rutin harian.

 

4. Berkongsi cerita dengan orang

Melepaskan sedikit beban yang berada di dalam fikiran anda dengan bercerita kepada orang. Pendapat dan pertolongan dari orang lain adalah perlu dikala anda menghadapi fasa burnout ini.

 

5. Mencari hiburan untuk diri sendiri

Cari penyelesaian untuk hiburkan diri dan buat sesuatu yang gembira. Contohnya pergi mandi sungai, tengok wayang atau hanya dengan mendengar lagu.

 

burnout

Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Wallahualam
Lahawlawala quwwata illa billah

Salam Sayang,
Dr Azura Hashim

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart