Luahkan Emosi Anda

Luahkan emosi sebaiknya kerana jika tidak diluahkan dengan baik maka akan menimbulkan kesan buruk dan berpanjangan sehingga memudaratkan diri kita.

Berikut adalah tips-tips untuk meluahkan emosi dengan baik:-

• BERNAFAS DENGAN DALAM

Ketika anda beremosi, tarikan nafas dan nafas sedalam-dalamnya untuk aliran darah anda akan berjalan dengan dalamnya dari menyalurkan oksigen ke otak dan kemudian mengendurkan otot yang tegang dan anda boleh berfikiran jelas dan menenangkan diri.

• KOMUNIKASI

Komunikasi merupakan suatu kemahiran yang sukar dikuasai, khasnya ketika seseorang
sedang marah. Kita perlu meluahkan perasaan dengan cara yang betul dan tegas, terutama kepada orang yang rapat. Ini adalah kerana meluahkan dan berkongsi dengan seseorang boleh membuatkan kita rasa tenang.

• BERDOA

Setiap orang memiliki kepercayaan dan kekuatan iman yang berbeza. Cara yang paling mudah dan mujarab untuk mengatasi emosi adalah dengan berdoa dan meluahkan pada Tuhan. Berdoa mungkin tidak lama, tetapi kesannya segera boleh menenangkan diri anda.

• KAUNSELING

Sekiranya emosi sudah mengganggu kualiti hidup, cubalah bincang dengan seseorang yang profesional, yang mampu membantu anda mengendalikan emosi anda.

• MELAKUKAN AKTIVITI/HOBI YANG DIMINATI

Mengawal emosi dengan melakukan hobi yang diminati juga boleh mengubati seseorang yang berasa sedih ataupun marah kerana kita secara tidak langsung dapat melupakan seketika perasaan emosi tersebut kerana kita rasa lebih relaks dan tenang.

Akhir sekali, jangan pandang remeh dengan emosi yang nampaknya tidak berharga tetapi boleh mempengaruhi motivasi dan perkembangan dalam kehidupan seseorang. Ia perlu dilatih sejak kecil lagi untuk memastikan seseorang berkemahiran dan mampu menanganinya, inshaaAllah.

luahkan emosi anda

 

Link ke telegram #notakehidupanDrAzura

Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart