Mempamerkan Kasih Sayang

mempamerkan kasih sayang

Mempamerkan kasih sayang kepada kedua ibu bapa kita adalah sangat penting. Ini kerana ibubapa telah mencurahkan kasih sayang kepada kita sejak kecil.

Kita dituntut agar berbuat baik kepada kedua ibubapa dan tuntutan tersebut adalah suatu kewajipan yang perlu ditunaikan.

Maka atas dasar itulah Islam meletakkan satu tanggungjawab besar terhadap anak-anak sehingga digandingkan dengan persoalan mentauhidkan Allah SWT.

Firman Alllah SWT dalam surah Luqman ayat ke 14:

“Dan kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya, ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan dari awal usia mengandung sehingga akhir menyusunya dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun. Dengan demikian bersyukurlah kepada ku dan kedua ibu bapamu dan ingatlah kepada Aku lah jua tempat dikembalikan untuk menerima balasan”.

 

 

Jadi bagaimana kita nak kekalkan rasa kasih sayang walaupun sekiranya mereka sudah meninggal dunia?

Oleh itu, kita sebagai anak yang soleh dan solehah, mari mengamalkan cara-cara ini untuk mempamerkan dan menunjukkan kasih sayang sepenuhnya kepada ibubapa kita!

 

Cara-Cara Mempamerkan Kasih Sayang

 

1. Berdoa kepada ibu ayah

Setiap benda yang kita buat baca Al-Quran, bersedekah dan kita niatkan bacaan kepada ibu dan ayah.

 

2. Menjadi duta kepada ibu ayah yang sudah tiada

Berbuat baik, jadi baik. Jika berbuat baik maka kita memberi tanggapan yang baik dari orang lain kepada ibu dan ayah.

 

3. Menyambung silatulrahim dengan kawan-kawan ibu ayah

Walaupun, bila ibu ayah meninggal dunia Nabi menyuruh kita menyambung silatulrahim , persahabatan dengan kawan-kawan arwah ibu ayah.

 

mempamerkan kasih sayang

4. Sambung legasi ibu dan ayah

Contohnya ayah kita suka sangat memberi makan kepada kucing-kucing liar, jadi apabila ayah sudah meninggal dunia sambunglah berbuat demikian kerana itu legasinya.

Semoga Allah Ya Wahhab menempatkan ibu bapa kita di kalangan penghuni syurga yang tertinggi.

Aamiin

 

Wallahua’alam

Lahaulawala quwwata illa billah

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart