Diuji dengan Musibah

diuji dengan musibah

Diuji dengan musibah merupakan dugaan yang diberikan oleh Allah kepada hamba-Nya. Jika ujian datang, kita perlu bersabar, menerima dan selalu berprasangka baik kepada Allah SWT.
 
Ujian yang datang adalah berlainan, ada yang diuji dengan kehilangan orang tersayang, ada pula diuji dengan kesihatan, ada juga diuji dengan kehilangan harta dan pelbagai lagi ujian.
 
Redha tidaklah semudah seperti cakap di bibir, namun rahmat Allah itu Maha Luas, InsyaAllah bagi yang bersabar ketika diuji dengan musibah maka akan diampuni dosanya, apatah lagi dosa seseorang hamba yang memohon keampunan kepada ALLAH Yang Maha Pengampun.
 

Jom kita amalkan 3B yang boleh dilakukan ketika menghadapi musibah ketika diuji

 

1) BERSABAR MELALUI SYUKUR

 

Nabi SAW. bersabda, “Tidak ada seorang hamba yang meneguk satu tegukan (menerima musibah) yang lebih utama di sisi Allah dari pada satu tegukan yang berat yang ditahan untuk mencari ridha Allah ta’ala.” (HR Ahmad dan At Thabrani).

 

2) BERSANGKA BAIK PADANYA

Sebagai seorang khalifah di muka bumi ini, kita seharusnya bersangka baik dengan Allah tuhan semesta alam yang maha mengetahui.

3) BERSAMA DENGAN PENCIPTA

Apabila ditimpa musibah, kita seharusnya memohon hanya kepada Allah SWT. Luangkan masa untuk berdoa kepada Allah SWT.
 
musibah ketika diuji
 
Semoga kita semua terus bersabar dengan semua ujian dari Allah dan ianya mendekatkan diri Kembali padaNya.
 
Wallahualam
Lahawlawala quwwata illa billah
 
Jom join channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial
 
Salam Sayang,
Dr Azura Hashim❤

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart