Belajar Cara Mudah Untuk Faham Karakter Seseorang Melalui Analisis Tulisan Tangan

Rahsia Tulisan Tangan Kini Terbongkar Dengan Hanya 5 minit.

Apakah Itu Ilmu Analisis Tulisan Tangan (Grafologi)?

Ilmu analisis tulisan tangan, juga dikenali sebagai grafologi, ialah kaedah yang digunakan untuk menginterpretasikan ciri dan personaliti seseorang berdasarkan tulisan tangan mereka. Grafologi berpendapat bahawa tulisan tangan dapat mendedahkan aspek-aspek tertentu mengenai pemikiran, emosi, dan personaliti seseorang.

Analisis Tulisan Tangan atau “Graphology” ini telah dikaji kesahan dan kebolehpercayaannya. Banyak tesis-tesis PhD telah dibuat tentang ilmu ini. Anda boleh cari di Google Scholar.

Grafologi sering digunakan dalam konteks pemilihan pekerja, penilaian personaliti, atau penyiasatan jenayah. Majikan-majikan di luar negara seperti France dan Amerika juga telah banyak menggunakan grafologi untuk menapis bakal pekerja mereka semasa sesi temuduga. Dengan tulisan tangan, majikan akan nampak jelas karakter bakal pekerja tersebut dan pekerjaan apa yang sesuai dengan mereka.

 

Contoh Tesis PhD

KENAPA PERLU PELAJARI ILMU GRAFOLOGI?

Apa sahaja peranan yang anda bawa dalam kehidupan, anda perlu ilmu untuk mengenali orang sekeliling anda.

3k rumahtangga bahagia

UNTUK DIRI SENDIRI​

Apabila mengenal diri sendiri dengan lebih mendalam, anda akan mengenal Pencipta anda. Anda juga boleh mengubah diri dengan menjadi lebih cemerlang dengan mengubah tulisan tangan.

SEBAGAI PASANGAN SUAMI ISTERI​

Anda akan dapat mengenali antara satu sama lain dengan lebih mendalam agar dapat menerima kekurangan dan kelebihan masing-masing dengan baik.

SEBAGAI IBU BAPA​

Anda boleh memahami potensi sebenar anak-anak anda, lebih mudah mendidik dan boleh menjadikannya sebagai pertimbangan untuk mengarahkan masa depan mereka

SEBAGAI PENDIDIK​

Anda akan lebih mudah membantu dan mendidik anak murid anda menjadi insan yang cemerlang di dunia dan akhirat​

SEBAGAI PELAJAR​

Anda akan lebih mudah memilih jurusan yang sesuai dengan karakter, bakat dan minat anda. Tiada lagi kes salah pilih jurusan.​

SEBAGAI PENGURUS SYARIKAT​

Anda akan lebih senang untuk menetapkan posisi pekerja anda mengikut karakter mereka yang sebenar. Pekerja bahagia, prestasi meningkat, keuntungan syarikat pun bertambah​

APA KESAN JIKA TIDAK FAHAM ORANG SEKELILING?

Hakikatnya, kebanyakan kita tidak memahami orang di sekeliling kita. Hatta suami/isteri yang telah berumah tangga lebih 10 tahun pun kita masih lagi tidak faham perangai dan karakter masing-masing. 

Ini menyebabkan banyak masalah komunikasi antara

 • Suami Isteri
 • Anak-anak
 • Rakan Sekerja
 • Pekerja 
 • Dan sebagainya

  Tapi, bagaimana nak mengenal seseorang itu secara mudah, cepat dan tepat?

  Senang sahaja! Dengan hanya menganalisa tulisan tangan mereka, kita dapat tahu karakter luaran dan dalaman mereka. Dengan memahami orang sekeliling kita, kita dapat hidup dengan lebih bahagia dan lebih merasakan empati terhadap orang-orang sekeliling kita. 

  Sebab itulah saya Kongsikan Ilmu ini....

   Anda dapat belajar cara-cara untuk ‘baca’ tulisan tangan orang-orang di sekeliling anda. 

  Antara perkara yang dapat dirungkaikan melalui tulisan tangan seseorang individu adalah…

  Kekuatan & Kelemahan​

  Faktor Penghalang Kejayaan​

  Permasalahan Kewangan​

  Tahap Kejujuran ​

  Personaliti Tersurat & Tersirat​

  Dan banyak lagi...​

  BAGAIMANA SAYA TERJEBAK DENGAN DUNIA GRAFOLOGI?

  Bermulanya saya dengan grafologi  secara serius adalah ketika mencari solusi kepada masalah anak saya. Saya hairan mengapa walaupun sudah berumur 7 tahun, beliau masih belum boleh membaca. Kalau tengok luarannya, riak mukanya dan percakapannya, nampak seperti budak pandai. Tapi, masih belum boleh membaca seperti rakan-rakan seumurnya walaupun penat saya menghantar beliau ke kelas tambahan membaca.

  Bayangkan, umur baru 7 tahun terpaksa pergi kelas tambahan membaca. Kelas tersebut pun bukannya murah. Dikatakan, murid-muridnya boleh membaca sepantas 6 bulan berada di program itu. Tapi, anak saya yang seorang ni masih lagi tak boleh membaca. Saya buntu!

  Pada satu hari saya terdetik nak tengok tulisan anak saya ini. MasyaAllah ! Saya terkejut sangat. Rupanya anak saya ini ada karakter ‘lambat tangkap’. Dan setelah diselidik, rupanya beliau ada minor dyslexia

  Jadi, dari situ saya mula belajar lebih mendalam lagi dan suka untuk berkongsi tentang ilmu grafologi ini kepada lebih ramai orang. Sebabnya, kadang-kala kita sebagai ibu-bapa tidak memahami anak-anak. Kebanyakan masa, kita lebih cenderung untuk mendidik anak mengikut acuan kita, walhal anak itu tak suka pun, atau bukan karakternya begitu. Akhirnya, anak itu tidak bahagia dengan ‘acuan’ yang dibentuk oleh ibu-bapanya sendiri. 

  Oleh sebab itulah saya juga mula menulis buku dan berikan perkongsian berkaitan ilmu grafologi ini bagi membantu masyarakat memahami individu di sekeliling mereka. Saya sangat berharap segala panduan ini menjadikan anda lebih bahagia.

  DR HJH AZURA HASHIM
  Certified Master Of Handwriting Analysis
  Human Development Expert
  Author

  Antara Penampilan Media

  Antara Badan Korporat Yang Pernah Menjemput Saya

  Perkongsian Saya Tentang Analisis Tulisan Tangan di Media Massa

  Artikel Saya di Sinar Harian

  Artikel Saya di Utusan Malaysia

  Artikel Saya di Harian Metro

  APA KATA MEREKA YANG TELAH BELAJAR ANALISIS TULISAN TANGAN?

  “Anak (saya) special needs…

   Saya latih anak kedua ini memperbaiki beberapa huruf dalam penulisan dia yang dapat membantu meningkatkan fokus dan ketajaman fikiran.

  Happy sangat sebab Luqman dah mula sukakan buku.”

  – Dr Nurhidayah

  “Kalau dulu, saya selalu terambil staff yang tidak sesuai dengan bidang kerja yang sepatutnya.

  Sekarang, saya boleh nampak potensi seseorang staff itu dengan mudah. Adakah dia sesuai di posisi sales, admin, accounting dan sebagainya.

   

  Memang sangat membantu!”


  Suffiah Said, Delifea Pasta Sauce

  Selepas 1 tahun applikasikan ilmu grafologi, sales meningkat kepada RM700k sebulan…

  Kini semua staf diajar ilmu ini dan diajar ubah tulisan tangan untuk ubah karakter mereka. Dan MasyaAllah, memang menjadi. Character berubah tanpa disedari serta merta.”

  -Cikgu Naim, CEO RICHTAQWA SDN BHD

  TERUJA NAK BELAJAR ANALISIS TULISAN TANGAN?

  Saya ada sediakan satu modul khas untuk pelajari asas analisis tulisan tangan. 

  Dengan mempelajari ilmu ini, anda ada satu lagi ‘tool’ untuk memahami orang sekeliling anda dengan lebih mendalam.

  Semuanya saya rangkumkan dalam Modul Khas iaitu Program..

  9 ASAS RAHSIA TULISAN TANGAN!

  APA YANG ANDA AKAN PELAJARI DALAM MODUL KHAS PROGRAM "9 ASAS RAHSIA TULISAN TANGAN" SECARA ONLINE INI...

  Anda akan pelajari bagaimana tulisan tangan mampu mencerminkan karakter dan personaliti seseorang secara detail!

  Motivasi Diri

  Bagaimana dengan garis asas yang terhasil dari tulisan seseorang mampu menggambarkan motivasi yang sedang dimiliki seseorang. Ini termasuklah garis asas samada jenis yang lurus, menurun, menaik, bergelombang dan sebaginya semua ini adalah manifestasi motivasi yang bagaimana kita ada yang akhirnya terserlah dalam tulisan yang dihasilkan!

  Emosi

  Sedarkah anda setiap huruf yang kita tulis pasti ada ada kecenderungan bentuknya ke arah mana dan ini ada kiatannya dengan emosi yang kita milki atau sedang lalui. Samada huruf yang kita tuis itu ke aran kanan, ke kiri, menegak ataupun bercampur-campur kesemuanya memberikan gambar jelas tentang emosi yang kita ada!

  Hubungan Sosial

  Jarak diantara satu perkataan lain dan perkataan seterusnya juga mampu berikan makna hubungan sosial seseorang. Bukan itu sahaja! Jarak diantara huruf dan baris yang ita hasilkan dalam tulisan atau tanda tangan kita begitu sangat berinfomatif!

  Keyakinan Diri

  Untuk tahu tentang bagiaman keyakinan seseorang itu atau dengan kata lain kita ingin tahu seberapa 'confident' karakter seseorang itu kita boleh lihat pada saiz tulisannya! Samada besar atau kecil..ataupun terlalu besar dan terlalu kecil semuanya mempunyai maksud tersendiri!

  Tenaga dan Kesihatan

  Melalui tulisan seseorang juga kita boleh 'membaca' tekanan seperti apa yang dilaluonya samada tekanan kuat, ringan, sederhana ataupun jenis yang tidak teratur! Semunya secara tidak langsung diterjemahkan ke dalam tulisan!

  Cara Berfikir

  Rupa penulisan penuh kita juga main peranan! Mungkin istilah ni agak pelik sedikit...Garland, Arcade, Angular... dan banyak lagi! Sebenarnya ini menunjukkan rupa tulisan kita samada bersambung-sambung ke..seperti bulan dan kurang runcing pada hurufnya ke...semua ini menggambarkan sifat seseorang dimana dari situlah kita boleh tahu bagaimana untuk berhadapan dengan orang yang memiliki sifat-sifat tertentu ini!

  Peribadi Luaran dan Dalaman

  Ketika seseorang menulis diatas satu ruangan pasti secara tidak langsung ada bahagian-bahagian tertentu yang kita suka untuk menulis. COntohnya zo di bahagian atas, tengah atau bawah..semua ini manan peranan dalam memahami peribadi seseorang. Zon atas, tengah dan bawah/ maksudnya? Semuanya akan didedahkan dalam Modul Khas Program "9 Asas Rahsia Tulisan Tangan ini!"

  Kelajuan Berfikir & Bertindak

  Melalui tulisan juga kita mampu dapat bayangan bagaimana cara berfikir dan tindakan seseorang. Ini penting sebagai contoh jika ada merupakan ibu atau ayah yang inign memahi karakter anak ataupun seorang Leader yang ingi. memahami karakter pekerja atau bakal perkeja yang diambil!

  Kepercayaan Diri

  Ciri-ciri yang ada pada huruf besar yang ditulis mampu berikan interpretasi tentang karakter seseorang terutama pada sifat percaya diri mereka! Samada huruf besar yang ditulis itu saiznya terlalu besar, diletakkan ditempat yang salah, digunakan secara berlebihan dalam penulisan, atau pun bentuknya tinggi, lebar dan nampak sempit semuanya memeri gambaran jelas bagaimana kepercayaan yand ada pada diri seseorang!Dan...BANYAK LAGI....!

  NOTA : Program Online ini anda boleh akses bila-bila masa di mana jua, asalkan anda ada capaian internet.

  Kesemua ini boleh dipelajari dan anda boleh dapatkan Modul Khas Program “9 Asas Rahsia Tulisan Tangan” Secara Online ini dengan hanya….

  RM157

  KEJAP... TUNGGU DULU!

  Ada HADIAH EXCLUSIVE Buat Anda yang dapatkan Modul Khas Program “9 Asas Rahsia Tulisan Tangan” Secara Online ini Sekarang!

   

  Beli Modul Khas Program “9 Asas Rahsia Tulisan Tangan” Secara Online & Dapatkan…

  3 buku SIRI PANDUAN grafologi ini secara PERCUMA!!

  Ya PERCUMA ! 

  Ketiga-tiga buku ini bernilai RM111.70 & Anda boleh dapatkan secara PERCUMA!

   

  DAHSYATNYA TULISAN INI MILIK SIAPA?
  Buku asas pengenalan tentang rahsia analisis tulisan tangan. Bagaimana mengenali peribadi dengan mudah, cepat dan tepat melalui tulisan tangan. Sesuai untuk semua lapisan masyarakat.
  HARGA : RM35.90

  LOVE TILL JANNAH
  Buku panduan memahami pasangan melalui rahsia analisis tulisan tangan. Bagaimana mengenali peribadi yang tersurat dan tersirat dengan mudah, cepat dan tepat melalui tulisan tangan. Sesuai untuk yang bakal berkahwin, mahupun yang telah lama berkahwin.

  HARGA : RM35.90

  BE OKAY

  Buku panduan mudah dan cepat membina karakter hebat melalui tulisan tangan. Membongkar 15 Rahsia Tandatangan. Sesuai untuk semua lapisan masyarakat.

  HARGA : RM39.90

  SPECIAL OFFER!!

  Pakej Yang Anda Tidak Akan Dapat Di Mana-mana Sekalipun Di Tempat Lain!

  Modul Khas Program “9 Asas Rahsia Tulisan Tangan” Secara Online
  + Buku “Dasyatnya Tulisan Ini Milik Siapa?”
  + Buku “Love Till Jannah”
  + Buku Be Okay!”

  Kesemua ini kami gabungkan sebagai pakej yang sangat-sangat berbaloi dalam Kombo…

  Graphology Comprehensive Character Guide

  Ini adalah satu pakej yang sangat-sangat berbaloi !

  Dapatkan Kombo “Graphology Comprehensive Character Guide” dengan harga…

  RM157.00 + RM111.70 = RM268.70

  HANYA RM157 SAHAJA!
  (LIFETIME INVESTMENT)

  JADI, BERTINDAK SEKARANG!

  Tawaran ini akan ditamatkan pada bila-bila masa sahaja. 

  Klik butang di bawah sekarang!