Iri Hati yang Positif

iri hati yang positif

Iri hati ada yang positif ke?

Iri hati sering dikaitkan dengan sikap yang negatif. Namun sebenarnya sikap ni boleh ditukar menjadi positif dengan cara yang betul.

Jom saya kongsikan dengan anda..

iri hati yang positive

1. Melihat sesuatu yang kita nak di kehidupan orang lain

Melihat orang berjaya di media sosial membuatkan kita teringin nak seperti itu. Berdoalah ‘ya tuhanku, kurniakan aku rezeki yang melimpah ruah supaya aku dapat membantu keluargaku dan orang yang memerlukan. Allah itu Ar-rahman dan Ar-rahim iaitu maha pemurah dan maha mengasihani.

iri hati yang positif

2. Gembira dengan kejayaan orang lain

Buang sikap dengki dan ganti dengan iri hati yang positif. Saling mendoakan kejayaan rakan-rakan itu jauh lebih baik daripada bercakap negatif tentangnya. Kerana janji Allah, perbuatan baik akan dibalas dengan kebaikan.

iri hati yang positive

3. Mencipta kejayaan seperti mereka

Mendekatkan diri dengan orang-orang yang berjaya dan cari tahu ilmu atau rahsia bagaimana mereka boleh berjaya. Kita adalah cerminan dengan siapa kita berkawan. Jika kita berteman dengan penjual minyak wangi makan kita pon akan terkena tempias wanginya. Pilihlah ‘circle’ yang membantu anda mengejar impian supaya diri kekal bermotivasi.

iri hati yang positif

Semoga ilmu yang disampaikan dapat diamalkan secara istiqamah dan bermanfaat kepada semua.

Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Wallahualam

Lahawlawala quwwata illa billah

Salam Sayang,
Dr Azura Hashim

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart