Jadi Diri Anda Yang Sebenar

jadi diri sendiri

Jadi diri anda yang sebenar dapat menjadi titik awal untuk kita menuju dan mencapai kebahagiaan serta kedamaian hidup.
Namun ramai yang sukar untuk menenal pasti potensi diri sehingga mereka tidak percaya pada diri sekaligus meruntuhkan semangat dan keyakinan diri.

“Jangan biarkan orang lain memutuskan siapa Anda.” – Bob Goff

 

Lalu, bagaimana untuk menjadi diri kita yang sebenar?

BAGAIMANA MENJADI DIRI ANDA YANG SEBENAR

 

1. TIDAK BERASA MALU

 

Malu itu separuh daripada iman tapi kita hendaklah pandai menyesuaikan diri untuk teruskan kehidupan. Malu biarlah berpada-pada kerana ramai orang yang berjaya sifat mereka ialah seorang yang berani.

2. MELINDUNGI GARIS SEMPADAN ANDA

 

Melindungi garis sempadan ini termasuklah menjaga batas diri masing masing. Lindungi apa saja perkara garis atau prinsip hidup anda dan jangan biarkan ia melangkaui had anda terutamanya emosi.

3. PERIKSA KESIHATAN MENTAL DIRI SENDIRI

 

Kehidupan ini kadangkalanya ada naik dan turunnya termasuklah emosi dan perasaan kita. Kesihatan mental diri selari penting dengan kesihatan fizikal kita, oleh itu tetaplah bertahan dan kerap periksa kesihatan mental agar hidup anda lebih stabil.

4. MEMEGANG PRINSIP BAIK ANDA

 

Setiap orang mempunyai prinsip hidup masing-masing. Prinsip inilah yang membawa kita menjadi diri kita pada harini. Asalkan prinsip itu membawa kepada kebaikan dan kemajuan diri, teruskan sahaja dan jangan pernah berputus asa.

5. JANGAN BANDINGKAN DIRI SENDIRI

 

Kita hendaklah ingat bahawa hidup ini hanya sementara, oleh itu kita dididik oleh agama untuk sentiasa rasa bersyukur. Membandingkan diri dengan orang lain tidak akan membawa apa apa faedah malah jika lebih bersyukur Allah akan beri lebih banyak dari kita sangka.

6. TIDAK MERENDAHKAH NILAI KEMAHIRAN ANDA

 

Kita memang disarankan untuk menjadi seorang yang merendahkan diri tetapi jangan lah sampai kita mengehadkan kemahiran yang kita ada. Setiap manusia itu ada keunikan tersendiri, maka carilah keistimewaan diri anda!
Membina hubungan yang sihat dengan diri sendiri memerlukan kerja ?? dan masa ⏰.
Stay consistent and believe in yourself, YOU ARE ALMOST THERE! ✨

jadi diri anda yang sebenar
jadi diri anda yang sebenar – Dr Azura Hashim

Wallahua’alam
Lahaulawala quwwata illa billah

Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Salam Sayang,
Dr Azura Hashim

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart