Jauhi Perkara Toksik

jauhi perkara toksik

Jauhi perkara toksik!

Ada kalanya tanpa disedari, sikap toksik ibu bapa boleh memberi impak kepada anak-anak. Jom saya kongsikan apakah yang dikatakan sebagai tingkah laku toksik ini.

PERKARA TOKSIK IBU BAPA KEPADA ANAK-ANAK

jauhi perkara toksik

1. MENGHINA RUPA DAN BENTUK BADAN ANAK
Ia boleh membuatkan kanak-kanak berasa sentiasa dihakimi, mewujudkan rasa tidak selamat fizikal dan mengembangkan isu imej badan.

2. TIDAK MENGENDAHKAN PERASAAN ANAK ANAK
Melabelkan drama kanak-kanak adalah cara untuk membatalkan emosi mereka. Kanak-kanak itu mungkin berasa bersalah dan malu untuk perasaan mereka dan belajar untuk menekan dan membatalkan emosi yang tidak selesa.

3. MEMBANDINGKAN ANAK-ANAK DENGAN ORANG LAIN
Dibandingkan dengan orang lain membuatkan kanak-kanak berasa rendah diri dan percaya bahawa mereka tidak cukup baik. Kurangkan membanding, lebihkan kata-kata semangat dan pujian agar anak berasa lebih berkeyakinan dalam menempuh hidup mereka.

4. MERUNGUT TENTANG KESUSAHAN MEMBESARKAN ANAK
Komen jenis ini boleh membuatkan anak berasa seperti membebankan ibu bapa mereka, menyembunyikan keperluan mereka, dan berasa tidak layak.

5. BERKATA NEGATIF ​​KEPADA ANAK ANAK
Ibu bapa yang terlalu kritikal menyebabkan anak membina kepercayaan negatif tentang diri mereka sendiri, dan ia boleh menjadi sebahagian daripada personaliti mereka.

Wallahua’alam
Lahaulawala quwwata illa billah

Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial ?

Salam Sayang,
Dr Azura Hashim ❤️

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart