Kaedah Atasi Kemarahan

kaedah atasi kemarahan

Kaedah atasi kemarahan ada berbagai variasi dan caranya.

Namun, apa yang dimaksudkan dengan marah?

Marah memberi maksud satu emosi yang boleh wujud daripada situasi konflik. Kemarahan dapat dilihat dengan perubahan biologi yang ketara seperti degupan jantung pantas, tekanan darah meningkat dan menjejaskan kesihatan dalam jangka masa panjang.

5 KAEDAH ATASI KEMARAHAN

 

a) Melakukan senaman

Bersenam atau membuat aktiviti fizikal seperti berjalan mampu mengurangkan tekanan emosi. Ini dapat merangsang otak anda yang menyebabkan anda rasa lebih tenang dan bahagia.

b) Beri masa untuk diri sendiri

Apabila anda rasa emosi anda terganggu dengan perasaan marah, tarik nafas dalam-dalam dan hembuskannya dalam kiraan 10. Ini membantu untuk menenangkan diri anda.

c) Berwuduk dan berdoa

Doa ialah senjata yang paling kuat. Berdoa merupakan langkah yang amat berkesan untuk mengelakkan diri kita mudah rasa marah. Wuduk juga mampu meredakan kemarahan dan menenangkan fikiran.

d) Imbas kenangan manis

Katakan perasaan marah itu datang daripada orang yang anda sayang, tenangkan diri dan ingat semula kisah-kisah manis dengan mereka. Memori itu mungkin akan membuat anda tersenyum dan memaafkan kesalahan mereka.

e) Kekal positif

Percaya bahawa setiap perkara yang berlaku itu ada hikmahnya. Perasaan marah itu normal dalam diri setiap insan cuma cara mengawal marah itu perlu dititik beratkan.

kaedah atasi kemarahan

Wallahualam
Lahawlawala quwwata illa billah

Salam Sayang,
Dr Azura Hashim

Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart