Kata-kata Menjadi Punca Stress

punca stress

Kata-kata boleh menjadi punca stress buat sebahagian orang. Ini kerana stress adalah tindak balas emosi, mental dan fizikal.
 
Stres adalah tindak balas emosi, mental dan fizikal disebabkan oleh perubahan dalam suatu situasi yang berlaku dalam kehidupan harian manusia.
 
Stres merangkumi tekanan, beban, kebimbangan, keletihan, konflik, panik dan kemurungan. Secara umumnya, stres terbahagi kepada stres jangka pendek dan stres jangka panjang.
 

1. Saya nak berjaya macam dia

 
‘We are on our own timeline’. Allah memberikan rezeki kepada kita tepat pada masa nya kerana Allah Maha Mengetahui segalanya. Cukup kita menjadikan seseorang itu sebagai inspirasi untuk kita buat yang terbaik dalam kehidupan kita.
 

2. Saya boleh buat semua benda

 
Setiap manusia ada kemampuan yang tersendiri. Tidak salah untuk bekerja keras untuk mencapai sesuatu tetapi perlu ingat, perasaan penat itu adalah normal dalam diri setiap manusia.
 
Apabila perasaan itu datang, ambillah peluang dan masa untuk berehat. Kerana perasaan tenang itu akan menjadi motivasi untuk anda terus melangkah maju.
 

3. Saya tidak buat yang terbaik

 
Jangan masukkan perkataan putus asa di dalam minda kita kerana ianya boleh menjadi punca stress. Jadikan kegagalan yang dilalui itu sebagai satu pengajaran supaya kita tidak mengulangi kesilapan yang sama. Kita hanya berusaha untuk buat yang terbaik tetapi Allah jugalah yang memberikan segalanya.
 
kata-kata menghampiri stress
 

“Stress should be a powerful driving force, not an obstacle.”
―Bill Phillips

 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial
 
Wallahualam
Lahawlawala quwwata illa billah
 
Salam sayang,
Dr Azura Hashim

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart