Kawal Selia Media Sosial

Penggunaan media sosial perlu di kawal selia agar ianya tidak memberi kesan yang buruk kepada diri sendiri dan orang sekeliling.

 

Ini kerana media sosial adalah satu pintu komunikasi di atas talian yang dapat menghubungkan setiap manusia di setiap penjuru dunia.

 

Penggunaannya media sosial yang mudah serta senang diakses adalah satu kelebihan untuk berkomunikasi antara satu sama lain dan meluangkan masa lapang. 

 

PERKARA YANG PERLU DILEPASKAN DI MEDIA SOSIAL

 

1. GAYA HIDUP YANG SEMPURNA

 

Sosial media telah menjadi persekitaran yang semakin dramatik untuk gaya hidup orang yang sempurna. Tekanan untuk memaparkan kehidupan yang ‘sempurna’ dalam sosial media menjejaskan kesejahteraan ramai. Oleh itu, jangan tunjukkan kehidupan sempurna anda di media sosial dan jangan miliki siaran gaya hidup sempurna itu kerana ia tidak benar.
 

2. MEMBAWA KEBENCIAN KEPADA ORANG YANG TIDAK DIKENALI

 

Dalam beberapa kes, berita yang disebarkan mempunyai niat jahat seperti keuntungan politik, menghasut atau menyebarkan keganasan atau kebencian antara komuniti, dan dalam beberapa kes, manipulasi harga saham dengan sengaja menyebarkan berita palsu di sekitar syarikat tertentu. Dalam keadaan ini, berita palsu bukan sahaja berbahaya, tetapi ia boleh membawa maut kerana reaksi atau tindakan orang yang mendengarnya.

 

3. BERAPA BANYAK LIKE YANG ANDA DAPAT

 

Apabila orang membuat posting di sosial media yang menerima ‘likes’, tidak terkira atau banyak, sedikit keterujaan pasti dirasai oleh orang itu. Namun, apakah perasaan mereka apabila mereka tidak menerima maklum balas yang sama pada post seterusnya? Mungkin, iri hati menyelubungi diri, malah boleh menyebabkan seseorang menyelami kemurungan dan perbandingan dengan orang lain.
 

4. AKAUN YANG MEMBUAT ANDA BERASA BURUK UNTUK DIRI SENDIRI

 

Adakah kita mempersoalkan perkembangan hidup kita mengikut pencapaian terkini orang lain? Adakah kita mengukur kebahagiaan kita dengan foto percutian seseorang? Perbandingan seperti ini adalah pencuri kebahagiaan. Justeru, kita mestilah elak daripada merungut dan membuat perbandingan yang tidak sihat ini dan menikmati kehidupan dengan cara kita sendiri.

 

kawal selia media sosial
 
Wallahua’alam
Lahaulawala quwwata illa billah
 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart