Keyakinan Diri Rendah? 7 Kesan Buruk Anda Perlu Tahu

keyakinan diri

Salah satu perkara yang kita perlu memiliki untuk mencapai impian dan matlamat hidup kita dengan mudah adalah keyakinan diri yang tinggi.

 

Ini kerana ia boleh mendorong kita untuk menempuh segala ujian dan dugaan yang kita lalui untuk mencapai kejayaan. 

Di dalam artikel ini, kami akan menerangkan kepada anda kepentingan keyakinan diri dan 7 kesan buruk sekiranya ia berada di tahap yang rendah.

Kenapa Keyakinan Diri Sangat Penting?


keyakinan diri

Keyakinan diri merupakan suatu ciri atau sikap yang terdapat pada semua orang dan merupakan kunci untuk seseorang itu mencapai potensi dalam segala perkara mereka kejar.

Jika seseorang itu yakin dengan diri, mereka akan percaya dan yakin bahawa mereka mampu untuk melakukan sesuatu perkara. 

Mereka hanya akan bergantung kepada diri sendiri dan tidak perlu bergantung kepada orang lain. Ini sangat penting kerana anda bertanggungjawab untuk tindakan anda.

Bagi mereka yang tidak yakin dengan diri sendiri, ia akan memberi kesan yang buruk dan mungkin akan menghindar diri mereka dari mencapai kejayaan.

Dengan mempunyai tahap keyakinan yang tinggi kepada diri sendiri, anda akan percaya bahawa semua yang ada lakukan akan membuah hasil yang berkualiti.

Anda tidak akan takut dengan segala cabaran dan terus menghadapi cabaran dan dugaan dengan penuh keyakinan.

Ini akan mendorong diri anda untuk sentiasa bekerja keras dan bersungguh demi mencapai potensi dan kejayaan dalam hidup.

7 Kesan Buruk Keyakinan Diri Rendah


Di bahagian ini, kami akan menerangkan kepada anda beberapa kesan buruk yang akan dihadapi oleh anda jika anda tidak yakin dengan diri sendiri.

1. Tidak Boleh Membuat Keputusan

keyakinan diri

Oleh kerana anda tidak yakin dengan keputusan dan pilihan yang dibuat oleh diri sendiri, ia akan menyebabkan anda tidak mampu untuk membuat keputusan.

Ini akan memberi impak yang sangat negatif kepada anda kerana anda tidak boleh buat perkara yang senang. 

Perkara ini memberi kesan kepada masa hadapan anda kerana anda tidak mampu membuat keputusan yang boleh mengubah nasib anda.

Ini memaksa anda untuk bergantung kepada orang lain dan meminta mereka untuk membuat keputusan mengenai pilihan hidup anda.

Ini tidak bagus kerana hanya anda yang tahu apa yang terbaik untuk diri. Jika anda tidak yakin, ini akan menyebabkan anda berada dalam situasi yang tidak bagus.

2. Tidak Bermotivasi

Anda juga tidak akan mempunyai motivasi untuk buat kerja atau perkara lain jika anda mempunyai tahap keyakinan yang rendah. 

Ini kerana anda berasa bahawa semua perkara yang anda lakukan tidak bermakna dan salah. Oleh itu, anda tidak akan bersungguh-sungguh dalam rutin harian anda.

Jika anda tidak mengambil tindakan tentang perkara ini, ia boleh menyebabkan anda untuk berputus asa dan ini perkara yang sangat bahaya.

3. Tidak Mencapai Matlamat

Seterusnya, jika akan tidak yakin dengan diri, anda berisiko untuk tidak mampu mencapai matlamat dan impian hidup anda. 

Ini kerana anda berfikir bahawa ia adalah perkara yang mustahil walaupun ia adalah perkara yang boleh dicapai dengan mudah.

Fikiran ini adalah disebabkan diri anda yang tidak yakin dengan diri sendiri. Dengan ini, anda hanya akan bekerja sambil lewa dan tidak bersungguh-sungguh.

4. Hilang Rakan

Salah satu kesan buruk anda tidak yakin dengan diri adalah ia akan menyebabkan mempunyai mood yang selalu marah dan murung.

Ini boleh menyebabkan anda hilang rakan kerana anda tidak memberi layanan yang baik kepada mereka. Mereka akan terasa dan mungkin tidak akan berkawan lagi dengan anda.

Selain dari hubungan dengan rakan, perasaan ini juga memberi impak kepada hubungan anda dengan ahli keluarga anda.

5. Berasa Letih

Keyakinan yang rendah juga akan menyebabkan anda berasa letih kerana anda mempunyai tahap stres yang tinggi dengan diri sendiri.

Ini akan memberi impak yang negatif kepada badan dan minda anda. Anda tidak akan bersemangat dan kebanyakkan orang juga akan tidak makan kerana mereka berasa kecewa dengan diri.

Anda juga tidak akan melakukan perkara yang anda suka seperti bermain game atau menonton TV kerana anda tidak mempunyai semangat dan selalu berasa letih.

6. Tidak Mengambil Risiko

Jika anda sedang bekerja, ia sangat penting untuk anda mencari langkah atau pilihan yang berisiko sekali-sekala supaya anda dapat hasil yang lebih lumayan atau kerja yang lebih bagus.

Bagi mereka yang tidak mempunyai keyakinan tinggi, mereka sudah selesa dengan keadaan mereka. 

Ini sangat rugi kerana mereka tidak mengambil peluang untuk mendapat perkara yang lebih elok dari apa yang mereka sedang ada seperti kerja baru.

7. Tidak Boleh Menerima Teguran

Dalam dunia kerja dan juga dunia pendidikan, anda akan menerima teguran dan nasihat supaya dapat memperbaiki kerja dan diri sendiri.

Ini perkara yang biasa dan tidak boleh terasa hati. Namun bagi mereka yang mempunyai tahap keyakinan yang rendah, mereka menganggap teguran tersebut secara peribadi dan akan terasa.

Ini tidak bagus kerana mereka tidak akan menerima nasihat tersebut dan hanya akan fikir perkara yang buruk. 

Ini menyebabkan mereka untuk tidak mampu memperbaiki diri mereka.

Kesimpulannya, keyakinan diri sangat penting untuk membolehkan seseorang itu mencapai matlamat dan potensi diri sendiri.

Adakah anda mencari platform untuk mentransformasikan diri anda untuk menjadi seseorang yang lebih hebat?

Jika jawapan anda adalah YES! Anda boleh seminar dan mengikuti latihan yang dilakukan oleh Dr Azura Hashim. 

Beliau menggunakan pelbagai cara dan langkah untuk membantu anda mencapai potensi. 

Dengan ini, anda dapat mengubah diri anda mampu melakukan perkara yang anda tidak dapat melakukan sebelum ini.

Jom! Sertai Webinar Vision Board Holistik untuk memperbaiki cara pemikiran dan habit untuk capai impian kita dengan lebih mudah dan sentiasa bersemangat.

 


KLIK SINI UNTUK SERTAI WEBINAR VISION BOARD HOLISTIK

 

Ingin tahu rahsia bagaimana untuk bina dan capai impian yang lebih holistik?

 
Jom sertai Webinar Vision Board Holistik Edisi 2022!
 
Klik link ini untuk daftar sekarang: https://drazurahashim.com/vbh/

 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini:https://t.me/drazuraofficial
 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart