Jenis Penderaan Emosi

penderaan emosi

Penderaan emosi, apa sebenarnya yang di maksudkan dengan penderaan secara emosi ini? Adakah penderaan emosi ini dapat di kesan dengan mudah semasa bercinta? Adakah kamu rasakan diri kamu merupakan mangsa penderaan emosi?
 
Hari ini saya ingin kongsikan jenis-jenis peras ugut emosi yang harus anda ketahui.
 

JENIS PENDERAAN EMOSI

 

1. PENGHUKUM
Menggunakan ketakutan, mereka mengatakan apa yang mereka mahu dan mengancam untuk menghukum anda jika anda tidak mematuhinya. Contohnya, mereka mungkin menahan kasih sayang, menggunakan layanan senyap, penalti kewangan, atau menyekat anda daripada berjumpa seseorang.
 

2. PENGHUKUM DIRI
Mereka mengancam untuk mencederakan diri sendiri jika anda tidak melakukan apa yang mereka mahu atau menggunakan rasa bersalah untuk membuat anda berasa bertanggungjawab terhadap masalah mereka. Sebagai contoh, “saya akan kehilangan tempat tinggal jika anda tidak membantu saya membayar sewa saya.”
 

3. PENGHIDAP
Mereka menggunakan kesengsaraan mereka untuk mendapatkan apa yang mereka mahu. Sebagai contoh, “Adalah salah anda bahawa saya tertekan, dan saya akan menjadi lebih sakit jika anda tidak melakukan apa yang saya mahu.”
 

4. PEMUJUK
Mereka menjanjikan ganjaran yang tidak akan menjadi kenyataan, memastikan mangsa melakukan apa yang mereka mahu tanpa menyedari mereka dimanipulasi.
 
jenis penderaan emosi]
 
Wallahua’alam
Lahaulawala quwwata illa billah
 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial ?
 
Salam Sayang,
Dr Azura Hashim ❤️
 
Link ke telegram #notakehidupanDrAzura
 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart