Penyebab Mood Swing

Penyebab mood swing ini bermula apabila individu tersebut mengalami perubahan emosi sekali-sekla itu disebabkan sesuatu tekanan.

 

Kebiasaannya ia berpunca dari keadaan sekeliling, walaupun keadaan itu langsung tidak mendatangkan kesan kepada individu lain. Bukan itu sahaja, anda mungkin mengalami perubahan mood tanpa sedar apa puncanya.

 

Jadi jom kita kenalpasti perkara yang boleh menjejaskan mood tanpa kita sedari.

 

 

PERKARA YANG BOLEH MENJEJASKAN MOOD ANDA TANPA ANDA SEDAR

 

1. CUACA

 

Tahukah anda? Sinar matahari adalah cuaca yang paling terikat dengan mood seseorang. Walaupun hubungannya agak lemah dengan kita bayangkan, cahaya matahari telah berulang kali ditemui untuk merangsang suasana positif, melemahkan suasana hati negatif dan mengurangkan keletihan.
 

2. MEDIA YANG ANDA GUNAKAN

 

Sosial media boleh menggembirakan anda, membuatkan anda berasa kurang keseorangan dan meningkatkan persahabatan. Namun, ia boleh memberi kesan sebaliknya juga. Ramai orang di internet mendambakan apa yang dimiliki oleh orang lain dan itu boleh menyebabkan kekurangan harga diri. Jadi jelas tentang niat anda menggunakan internet dan jangan biarkan ia menarik anda ke dalam lubang hitam.
 

3. APA YANG ANDA MAKAN

 

Diet anda boleh memberi impak besar pada mood anda. Makan dengan baik dan hidup sihat adalah bagus untuk manfaat kesihatan jangka panjang. Kekurangan dan diet terhad boleh membuat anda lapar dan murung. Jadi kuncinya ialah menikmati segala-galanya secara sederhana dan berusaha untuk keseimbangan.
 

4. BERAPA BANYAK ANDA TIDUR

 

Kualiti tidur anda benar-benar boleh menentukan mood yang mungkin anda miliki sepanjang hari. Kurang tidur boleh menyebabkan tumpuan yang lemah dan boleh menyebabkan kemurungan. Elakkan membiarkan TV dihidupkan semasa anda tidur atau cuba tidur dengan penutup mata untuk mendapatkan tidur yang terbaik dan nyenyak.
 

5. APA YANG ANDA TELAH SUSUN DI PEMIKIRAN ANDA

 

Sebagai manusia, kita semua mengalami perbualan dalaman. Fikiran seseorang memberi isyarat dan memberitahu seseorang bagaimana untuk berkelakuan dan bertindak balas. Ini bermakna bahawa fikiran tidak pernah benar-benar tenang. Ia boleh menjadi agak memenatkan.
 

6. BERAPA BANYAK ANDA BERGERAK

 

Bersenam boleh membuatkan anda berada dalam mood yang baik.Tetapi sebaliknya, jika anda tidak memberi tubuh anda masa yang cukup untuk pulih dan membaiki, ia akan menyebabkan ketegangan otot. Ini akan membuatkan anda berada dalam mood yang tidak baik kerana kesakitan otot.

 

penyebab mood swing
Wallahua’alam
Lahaulawala quwwata illa billah
 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficia
 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart