Peras Ugut Emosi

peras ugut emosi

Peras ugut emosi/penderaan emosi ialah trauma psikologi yang menyerang lapisan pelindung minda.

Ia menyebabkan minda seseorang terganggu untuk jangka masa yang singkat atau panjang bergantung kepada tahap trauma.

Akibatnya, emosi tidak berdaya akan berkembang, kuasa ke atas diri sendiri akan dicabar, mekanisme perlindungan diri akan gagal, dan perpecahan sistem tubuh akan bermula, mengakibatkan penderitaan mental setiap kali ingatan mengingati peristiwa masa lalu yang menyakitkan.

PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU MENGENAI PERAS UGUT EMOSI

 

1. PERAS UGUT EMOSI IALAH SATU BENTUK PENDERAAN PSIKOLOGI
Pemerasan emosi ialah satu bentuk penderaan psikologi di mana orang toksik menggunakan perasaan anda untuk memanipulasi anda.

2. SESEORANG YANG MEMANIPULASI MENGGUNAKAN KELEMAHAN SESEORANG
Manipulator menggunakan ketakutan, kewajipan dan rasa bersalah untuk mengawal tingkah laku mangsa atau memujuk mereka untuk melihat sesuatu mengikut cara mereka.

Seperti memeras ugut biasa, pemetik ugut emosi akan cuba mendapatkan sesuatu daripada anda. Tetapi daripada menggunakan maklumat terhadap anda, mereka akan bermain dengan emosi anda untuk mendapatkan apa yang mereka mahukan.

3. IA BOLEH MENJADI SANGAT HALUS DAN TIDAK ANDA SEDARI
Ia mungkin kelihatan seperti perubahan sedikit dalam bahasa badan atau menahan perhatian atau kasih sayang apabila anda tidak mematuhi permintaan mereka.

Wallahua’alam
Lahaulawala quwwata illa billah

Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial ?

Salam Sayang,
Dr Azura Hashim

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart