Perkara Harian Untuk Berjaya

perkara harian untuk berjaya

PERKARA HARIAN UNTUK BERJAYA YANG PERLU DIAMBIL

“… Jika Anda Bekerja Cukup Keras Dan Menegaskan Diri, Serta Menggunakan Fikiran Dan Imaginasi Anda, Anda Boleh Membentuk Dunia Sebagaimana Yang Anda Inginkan.” – Malcolm Gladwell

Pentingnya mempunyai atau mengamalkan tabiat harian yang baik dalam memastikan hari hari yang berlalu tidak berlalu begitu sahaja.

Dengan ini, ia membantu kita untuk menjadi seorang yang teliti terhadap keadaan sekeliling yang dapat mempengaruhi hari hari kita dalam mencapai kejayaan.

Terdapat kajian mendapati bahawa, orang yang teliti adalah yang paling berjaya dalam kejayaan objektif dan subjektif.

Mereka berupaya memberi tumpuan terhadap apa yang penting dan mendedikasikan usaha sepenuh mereka untuk mencapai matlamat mereka.

“Sifat ketelitian turut membantu individu-individu mengekalkan perhubungan sosial yang sihat, yang merupakan kunci untuk mencapai kesejahteraan diri. Individu yang bersifat teliti lebih cenderung untuk mengelakkan konflik interpersonal yang remeh-temeh dan meleraikan perselisihan faham apabila ia muncul.”

3 PERKARA HARIAN UNTUK BERJAYA

1. Merancang hari kita malam sebelumnya

Satu cara untuk menentukan masa kita tidak terbuang dan penggunaan masa kita yang lebih efektif adalah untuk kita merancang hari sehari sebelumnya. 10 – 20 minit perancangan akan menjimat sehingga 3-4 jam dari masa kita keesokannya!

Ia juga secara tidak langsung dapat membantu kita untuk lebih produktif keesokkan harinya kerana kita sudah tahu apa yang ingin dibuat atau tugasan apa yang perlu diselesaikan, ia juga dapat membantu kita lebih fokus dalam menyelesaikan tugas serta kita dapat membahagi masa dengan baik.

2. Buat rutin pagi harian yang produktif

Dengan membuat rutin yang sama di pagi hari, dapat sedikit sebanyak memberikan mood pagi yang ceria.
Bangun awal pagi, selesaikan perkara perkara atau rutin pagi dengan ceria serta hidupkan mood sebelum memulakan hari panjang kita dan sebelum memulakan kerja kerja pejabat misalnya.

3. Ambil sedikit masa untuk diri sendiri

Memberikan ruang untuk diri sendiri adalah sangat penting. Mempunyai masa untuk diri sendiri juga penting dan ia memberikan banyak kebaikan diri sendiri dan juga orang disekeliling.
Disebabkan terlalu sibuk dengan kerja sebenarnya tidak elok untuk diri.

Hal ini kerana, kita pasti merasa stress dan letih dengan rutin harian. Jadi, walau sesibuk mana pun kita, jangan lupa tentang diri sendiri.

Curi sedikit masa untuk diri sendiri seperti bersenam, dekatkan diri dengan sang pencipta. Jadi untuk itu, kita seharusnya mempunyai masa untuk diri sendiri.

Kalau hari-hari sibuk dengan kerja sampai tak ada masa untuk diri pun stress jugak, kan?
Kesihatan pun perlu dijaga dan ia bukanlah sesuatu yang boleh dipandang rendah.

Berikut merupakan lima tips meluangkan masa untuk diri sendiri.

“UNTUK MENCAPAI KEJAYAAN, KITA PERLU BERUSAHA, TABAH HATI DAN BERDAYA TAHAN.”

Wallahua’alam
Lahaulawala quwwata illa billah

Salam sayang,
Dr Azura Hashim

Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart