Punca Sikap Malas

punca sikap malas

Punca sikap malas boleh datang daripada diri sendiri dan sekiranya tidak di atasi sikap malas tersebut boleh memberi impak kepada orang lain.

Definisi malas bukan sahaja tidak berminat untuk melakukan sesuatu aktiviti tetapi ia adalah gabungan sifat-sifat negatif seperti sikap gemar bertangguh, tidak pandai mengurus masa, tidak menepati waktu dan lemah untuk mengenal pasti apa yang perlu diutamakan.

Namun, untuk atasi sikap malas ini, kita perlu mengenalpasti dahulu apakah puncanya.

 

3 PUNCA SIKAP MALAS

 

punca sikap malas

 

1. KESAN UBATAN

 

1. Pertama adalah kesan sampingan daripada pengambilan ubat juga boleh membawa kepada sikap malas kepada individu. Mengikut kajian, kurang daripada 5% pengambil sejenis ubat darah tinggi atau hipertensi boleh mengalami kesan sampingan seperti kelembapan mental dan fizikal.

 

punca sikap malas

 

2. FAKTOR SEKELILING

 

Di samping itu, persekitaran sekeliling sangat mempengaruhi seseorang itu menjadi malas. Dari sudut psikologi, antara faktor seseorang itu malas termasuklah dari cara individu dibesarkan, pengaruh sekeliling terutama orang terdekat dan juga kekurangan pengetahuan.

 

punca sikap malas

 

3. KEKURANGAN HORMON TIROID

 

Seterusnya, hormon tiroid berkurangan adalah disebabkan oleh kekurangan pengambilan makanan beriodin seperti ikan. Maka seseorang itu jelas menampakkan simptom malas seperti mental lambat memproses maklumat, lesu dan aktiviti metabolisme badan menjadi perlahan.

 

“Waktu bekerja orang rajin adalah sekarang, sedangkan waktu bekerja orang yang malas adalah besok.” – Abdullah Gymnastiar

 

atasi sikap malas
punca sikap malas – Dr Azura Hashim
 

 

Wallahua’alam
Lahaulawala quwwata illa billah
 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial
 
Salam Sayang,
Dr Azura Hashim 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart