Sabotaj Diri Sendiri

sabotaj diri sendiri

Sabotaj diri sendiri adalah perilaku ini cenderung menghalang pencapaian matlamat atau pencapaian melalui manipulasi diri yang tidak sedarkan diri.
 
APABILA ANDA BERKATA KEPADA DIRI SENDIRI SEPERTI “ORANG LAIN LEBIH TERUK” ATAU “SAYA TIDAK SEPATUTNYA BERASA INI”, ANDA BERKEMUNGKINAN SEDANG…
 
1. MEMBURUKKAN DIRI SENDIRI
Memburukkan diri sendiri bermaksud menilai, menolak, atau mengurangkan emosi positif normal anda sendiri. Jika anda melakukannya dengan kerap, kemungkinan besar anda dibesarkan dalam persekitaran yang tidak sah. Anda menghayati mesej yang tidak sah dan mula mengulanginya kepada diri anda sendiri.
 
2. MENJAUHKAN DIRI DARIPADA DIRI SEBENAR
Menolak perasaan diri sendiri menghalang anda daripada mengetahui dan menyatakan apa yang anda benar-benar mahu dan rasa.Ia akan mewujudkan satu beban yang bakal memberi impak kepada emosi anda sendiri.
 
3. MEMBUAT PERASAAN TIDAK SELESA ANDA KEMBALI LEBIH KUAT
Banyak kajian telah menunjukkan bahawa menolak emosi positif akan meningkatkan emosi yang tidak selesa di tahap yang kritikal dan tinggi.
 
4. MENJADI LEMAH EMOSI
Apabila anda menolak perasaan dan emosi anda, anda terlepas peluang untuk berkembang lebih kuat dari segi emosi dengan membangunkan kemahiran mengatasi yang sihat.
 
sabotaj hidup sendiri
 
Wallahua’alam
Lahaulawala quwwata illa billah
 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial ?
 
Salam Sayang,
Dr Azura Hashim

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart