Semangat di Tempat Kerja

semangat di tempat kerja

Semangat adalah penting kepada setiap pekerja bagi memastikan mereka melaksanakan kerja dengan baik dan secara tidak langsung menghasilkan pekerja yang produktif serta mahir. Namun ada masanya semangat kerja akan pudar atau hilang.
 

6 Tips Mengembalikan Semangat apabila Hilang Motivasi di Tempat Kerja

 
 

1. Tulis sebab anda hilang motivasi

 
Pasti ada sesuatu yang mengganggu fikiran sehingga anda hilang semangat itu. Tulis dan fikirkan solusi yang terbaik supaya anda boleh ‘back on track’.
 
&nbsp

2. Berkomunikasi dengan rakan sekerja

 
 
Cari rakan sekerja yang boleh dipercayai. Bercakap atau bercerita tentang masalah kita kepada orang lain mampu membuat kita rasa sedikit lega.
 
 

3. Cabar diri anda

 
Untuk mengembalikan semangat kerja anda, cabar diri anda untuk menyiapkan kerja itu dalam masa yang tertentu. Kebiasaannya mungkin ada mengambil masa setengah hari untuk siapkan kerja itu tetapi kali ini cabar diri untuk siapkan dalam masa beberapa jam sahaja.
 
 

4. Ingat semula kisah manis sewaktu anda bekerja

 
Kenangan manis yang dirasa setiap orang adalah berbeza. Apabila anda ingat semula kisah-kisah itu, insyaallah anda akan kembali semangat untuk mencapai lebih daripada.
 
 

5. Raikan kejayaan anda walaupun kecil

 
Walaupun orang kata ‘eleh macam ni pon nak celebrate’, jangan pedulikan. Hanya kita yang tahu perasaan kita dan raikanlah ia mengikut kemampuan anda.
 

6. Cipta suasana kerja yang seronok

 
Jauhi suasana kerja yang ‘toksik’ dan cipta suasana yang seronok. Tidak perlu terlalu memikirkan sikap orang lain jika ia menyebabkan kita hilang semangat untuk bekerja.
 
 

 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial
 
Wallahualam
Lahawlawala quwwata illa billah
 
Salam Sayang,
 
Dr Azura Hashim

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart