Strategi Mudah Untuk Atasi Kemarahan

Atasi kemarahan adalah sukar untuk sesetengah orang.

 

Ini adalah lumrah antara sifat yang ada dalam diri kita. Tiada manusia yang tidak pernah merasai perasaan marah ini. Marah terhadap sesuatu, terhadap manusia?

 

Tapi marah ini boleh dikawal jika kita tidak melempiaskannya tanpa berfikir secara rasional.

 

 

3 Strategi Mudah Untuk Atasi Kemarahan

 

 

1. Diam dan jaga lisan

 

Kawallah apa yang terkeluar dari mulut dan tulisan kita. Lidah lebih tajam dari pedang. Tak semua perkara kita perlu ulas. Diam juga adalah cara terbaik.

 

Jaga lisan dan penulisan dengan sebaik mungkin.

 

Bawaan orang yang sedang marah adalah berkata-kata tanpa berfikir dahulu. Sehingga menimbulkan sesuatu yang boleh mengundang perkara boleh dikesali dan dimurkai Allah. Ini untuk mengelakkan salah faham dan orang lain disakiti.

 

Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhir hendaknya berkata baik atau diam. [HR Bukhari Muslim]

 

 

2. Sabar dan memaafkan

 

Allah menyukai bila kita sabar dan ikhlas, maka berusahalah untuk tetap senyum dikala sedih dan memaafkan disaat kecewa.

 

Jadilah seperti bunga yang bahkan memberikan keharuman kepada tangan yang merosakkannya.

 

“Forgiveness does not mean what happened is okay. It means not letting what happened take any more of your happiness.” – Michelle Maros

 

 

3. Sibukkan diri dengan hal-hal positif

 

Stay productive!

 

Isi fikiran kita dengan hal positif yang akan membawa aura kebaikan, minima buat diri kita sendiri. Waktu memang sangat berharga dan harus dipergunakan dengan sebaik mungkin untuk hal yang bermanfaat.

 

Lakukan program, perancangan serta target hidup untuk masa hadapan agar hari-hari kita selalu terisi oleh hal-hal dan kegiatan yang positif.

 

“In times of great stress or adversity, it’s always best to keep busy, to plow your anger and your energy into something positive.” – Lee Lacocca

 

 

atasi kemarahan

 

Kemampuan seseorang dalam mengatasi kemarahan juga berbeza-beza. Ingatkan diri kita bahawa kemarahan tidak akan memperbaiki apa-apa, sebaliknya mungkin hanya akan membuat keadaan lebih teruk.

Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini:https://t.me/drazuraofficial

Wallahualam
Lahawlawala quwwata illa billah

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart