Takut Tidak Cukup Baik

takut tidak cukup baik

Takut tidak cukup baik?
 
Kebiasannya perasaan begini wujud disebabkan masa lalu yang traumatis. Perkara ini biasanya akan menyebabkan seorang tersebut rasa harga diri telah musnah, tidak percaya kepada orang lain dan berasa diri harus bertanggungjawab atas segala sesuatu yang dialami.
 
Rasa percaya terhadap diri sendiri sangat penting bukan sahaja untuk tampil yakin dihadapan orang lain, sebaliknya kemampuan menghormati diri sendiri, optimis, rasa bahagia serta bertindak rasional dalam melakukan sesuatu.
 
Kepercayaan kepada diri sendiri sangat penting kerana kekurangan rasa percaya pada diri sendiri boleh memberi impak negatif kepada kehidupan seharian termasuk kesihatan mental.
 
1. JANGAN ANGGAP ORANG SEDANG MENILAI ANDA
Anda bukan pembaca minda. Apabila anda takut seseorang menilai anda, apa yang anda lakukan sebenarnya adalah menilai diri anda sendiri dan perbaiki kelemahan diri.
 
2. CARI BUKTI YANG BERTENTANGAN
Kenali bahawa kepercayaan negatif anda tidak semestinya benar dan cari bukti untuk bercanggah dengannya.
 
3. AMALAN DIRI SECARA BERKALA
Visualisasikan diri anda tanpa rasa takut tidak cukup baik. Fikirkan apa yang akan anda ubah, cuba atau cipta dalam hidup anda jika anda tidak mempunyai ketakutan ini.
 

 
Wallahua’alam
Lahaulawala quwwata illa billah
 
Salam Sayang,
Dr Azura Hashim
 
Link ke telegram
#notakehidupanDrAzura
 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart