Tanda Hubungan Toksik

tanda hubungan toksik

Pasangan mana mahu hubungan yang dibina berakhir dengan perpisahan, bukan? Tetapi ada juga yang sanggup terus bertahan meskipun sedar ikatan itu tidak sihat atau pun ‘toxic relationship’.
Berikut adalah tanda-tanda hubungan anda berada dalam fasa ‘toxic relationship’.
 

TANDA HUBUNGAN TOKSIK

 
1. KASAR TERHADAP PASANGAN
 
Jika pasangan anda mula bersikap kasar sama ada dari segi fizikal atau mental, ia menandakan hubungan anda sudah tidak sihat.
Paling jelas, punca kemarahan pasangan juga disebabkan perkara kecil sehingga boleh menyebabkan pergaduhan besar.
 
 
2. CEMBURU BUTA
 
Orang kata, cemburu tanda sayang tetapi jika sudah keterlaluan dan tidak bertempat, ia akan memberi kesan buruk dalam sesuatu hubungan.
Sebagai contoh, pasangan akan mula menunjukkan sikap negatif, rasa curiga, terancam, hilang kepercayaan yang boleh membuatkan anda tawar hati dengan pasangan.
 
 
3. DIKONGKONG
 
Tidak salah mengambil berat perihal suami atau isteri anda tentang aktiviti harian bagi membolehkan anda memahami dengan lebih baik kehidupan pasangan.
Tapi sekiranya sampai perkara tidak penting perlu dijelaskan dengan terperinci serta mengawal semua aktiviti anda, ia memberi petanda buruk kepada hubungan anda.
 
 
4. KOMUNIKASI
 
Jika pasangan mula menolak untuk berkomunikasi ketika berdepan dengan masalah, ia petanda hubungan anda dalam fasa bahaya.
Pendapat anda sebagai suami atau isteri tidak lagi relevan kepadanya. Si dia sering merasakan pendapat dan keputusannya yang paling tepat dan jika dibantah, pergaduhan besar akan tercetus.
 
 
5. MENGHINA
 
Jika pasangan mula mengeluarkan kata-kata menghina atau merendah-rendahkan anda, ia menunjukkan si dia tidak lagi ada perasaan hormat kepada anda.
Setiap kata-katanya pasti akan mengguris perasaan anda dan golongan ini egonya tinggi, sukar diubah sekiranya tiada lagi rasa cinta dalam diri mereka.
 
 
tanda hubungan toksik
 
 
Wallahualam
Lahawlawala quwwata illa billah
 
Salam Sayang,
Dr Azura Hashim
 
Link ke telegram
#notakehidupanDrAzura
 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart