Tanda-Tanda Menyeksa Emosi Tanpa Anda Sedari

Menyeksa emosi adalah sesuatu yang memberikan impak yang besar dalam kesihatan mental, fizikal dan rohani.

Jika emosi anda tidak stabil, ia akan menjadikan fizikal juga terganggu. Keadaan ini boleh terjadi jika anda menindas dan menekan emosi tanpa sedari dengan menyimpan segala perasaan di dalam lubuk hati.

Di sini saya kongsikan antara tanda-tanda anda sedang menyeksa emosi sendiri tanpa sedari.

5 Tanda-Tanda Menyeksa Emosi Tanpa Anda Sedari

 

1. HILANG MINAT TERHADAP PERKARA YANG ANDA SUKA

Penindasan emosi sendiri boleh mencetuskan kemarahan, kesedihan, ketakutan dan rasa bersalah dalam diri sendiri. Secara tidak langsung, ia akan mengubah cara anda melihat atau menikmati sesuatu.

Sebagai contoh, dahulu anda suka bersukan tak kira sesibuk mana pun kerja anda, namun kini anda merasakan bersukan itu menjadi satu beban yang berat.

2. SUKAR UNTUK TIDUR MALAM

Pernah tak anda baring di atas katil dan ingin tidur tapi tak berhasil kerana emosi dan fikiran seakan berada awangan?

Ianya adalah kesan daripada otak anda yang sedang bekerja menyelesaikan masalah psikologi yang sedang anda alami. Oleh itu, otak yang mempunyai banyak kerja akan menjadi sibuk dan membuatkan anda sukar untuk tidur.

3. SERING KELETIHAN

Emosi yang ditindas dan ditekan bukan sahaja memberikan kesan mental tetapi juga kepada fizikal. Ini berlaku kerana otak anda menggunakan banyak tenaga untuk menyembunyikan perasaan anda.
Oleh itu, jika anda menyedari anda tidak dapat memberikan tumpuan terhadap sesuatu, ia adalah disebabkan emosi anda ditindas.

4. KEHILANGAN TEMAN RAPAT

Jika anda semakin jauh dengan mereka yang dahulunya rapat dengan anda, ia mungkin disebabkan oleh emosi yang tertekan.

Mereka yang rapat akan menyedari perubahan anda dan bertanya serta mungkin memaksa anda untuk berkongsi. Ia akan membuat anda lebih tertekan dan akhirnya hubungan persahabatan menjadi renggang.

5. MENGHADAPI KONFLIK PERHUBUNGAN

Apabila emosi anda bercelaru, otak anda sukar mengenalpasti sama ada anda gembira, sedih atau marah. Ia secara tidak langsung akan memberi tempias kepada pasangan dan hubungan anda.
Jadi jika anda menghadapi masalah dalam perhubungan ia berkemungkinan disebabkan oleh penindasan emosi yang anda tidak mahu dan takut untuk hadapi.

menyeksa emosi

Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini:https://t.me/drazuraofficial

Wallahualam
Lahawlawala quwwata illa billah

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart