Tiada Keyakinan Diri

Tiada Keyakinan Diri

Tahukah anda, sikap ‘insecure’ membuatkan seseorang itu kurang berkeyakinan, namun lebih teruk ia dikhuatiri mampu mendorong kepada masalah kemurungan atau depresi.

Jadi, mari kita kenali ciri-ciri individu yang mempunyai sikap ‘insecure’ untuk dijadikan sebagai panduan agar kita tidak sama terjebak dengan sikap tidak sihat ini.

TANDA TIADA KEYAKINAN DIRI

 

CENDERUNG MEMPENGARUHI ORANG LAIN
Orang yang ‘insecure’ akan membuat anda merasa perkara yang sama juga. Selepas bergaul dengan individu yang mempunyai ciri ini, anda juga akan merasa hilang semangat atau lebih teruk merasa tidak berguna.

MERENDAHKAN ORANG LAIN
Tindakan ini dilakukan supaya mereka dapat membuktikan bahawa ada insan yang lebih buruk daripada mereka untuk menutup kelemahan diri sendiri.

MUDAH TERSINGGUNG
Ini berlaku kerana individu seperti ini terlalu banyak mendengar pendapat orang lain. Orang yang ‘insecure’ biasanya terlalu sensitif dan mudah tersinggung, dan mereka akan terus memikirkan perkara berkenaan berulang kali. Indibidu tersebut secara jelas tiada keyakinan diri.

MAHU SEMUA ORANG MENYUKAI MEREKA
Disebabkan tidak mahu terpinggir, golongan ini cenderung untuk bersetuju dengan pendapat orang lain. Tanpa sedar, mereka akhirnya terperangkap dalam keputusan yang salah. Contohnya, apabila ada orang mencadangkan sesuatu produk, golongan ini akan terus bersetuju untuk menggunakannya tanpa memikirkan kesan sampingan.

• MENGAMBIL KESEMPATAN
Golongan ini juga cenderung mengambil kesempatan untuk mencurahkan luahan hati mengenai sikap ketidakyakinan mereka itu dan membuatkan orang sekeliling rasa terbeban dengannya.

 

 

 

Link ke telegram #notakehidupanDrAzura

?? https://t.me/drazuraofficial

Wallahualam
Lahawlawala quwwata illa billah

Salam Sayang,
Dr Azura Hashim ❤️

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart