Tips Tidak Mudah Putus Asa

"yes we can"
tips tidak mudah putus asa
tips tidak mudah putus asa – Dr Azura Hashim

Jom kita fahami tips tidak mudah putus asa agar kita dapat hindari situasi yang dapat melemahkan semangat diri.

Putus asa ini boleh datang dari pelbagai sudut, contohnya gagal dalam perniagaan, pencapaian dan pekerjaan termasuklah sesuatu yang mungkin kita gagal kecapi.

Jadi, apa cara untuk kita sekiranya persaan putus asa itu muncul dalam diri kita?

1. SYUKUR DAN SABAR

 

Perkara yang baik akan datang kepada mereka yang bersyukur serta bersabar dalam rajin berusaha. Antara sebab kita berputus asa apabila kita inginkan sesuatu dalam jangka masa yang singkat, namun kita kena ingat bahawa kejayaan tidak akan datang bergolek macam itu sahaja tanpa kita berbuat apa-apa.
a positive man

2. BERFIKIRAN POSITIF

 

Apabila gagal dalam sesuatu, pelbagai perasaan negatif datang bermain difikiran dan dikala itu jugalah amat sukar untuk kita bengkit semula. Maka kita hendaklah penuhi minda kita dengan fikiran yang sentiasa positif supaya hidup kita sentiasa dalam keadaan tenang.
a kid

3. JADIKAN KEGAGALAN SATU CABARAN

 

Jika kita sering berfikir akan masalah yang tidak mendatangkan sebarang manfaat, ia boleh mengurangkan daya keyakinan diri kita sendiri. Jadikan sesuatu kegagalan kita itu sebagai satu cabaran dan fikirkan cara bagaimana untuk mengatasi masalah tersebut untuk terus maju kehadapan.

tips elak mudah putus asa
tips elak mudah putus asa – Dr Azura Hashim

Wallahua’alam
Lahaulawala quwwata illa billah
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial
Salam Sayang,
Dr Azura Hashim

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart