Tingkatkan Produktiviti Kerja

cara tingkatkan produktiviti

5 TIPS UNTUK BARANG/ ALATAN MEJA UNTUK TINGKATKAN PRODUKTIVITI KERJA

 
 
Di mana kita kebiasaanya menghabiskan sebahagian besar masa kita waktu bekerja? Kebanyakkan daripada kita luangkan masa kerja di meja kerja atau lebih dikenali dengan “work station”.
 
 
Itulah sebabnya sangat penting untuk berada di tahap produktiviti tertinggi semasa kita bekerja di meja kerja. Jadi, disini akan dikongsi item meja hari ini untuk meningkatkan produktiviti.
 
 
Kenapa pentingnya dalam memastikan peralatan di meja kerja kita? Ini kerana bergantung pada apa yang kita miliki, ia boleh mengalihkan perhatian kita atau menolong kita.
 
 
Semakin banyak barang yang tidak produktif di meja kita seperti timbunan kertas yang tidak kemas, semakin berantakan fikiran.Sebaliknya, pertimbangkan untuk mengganti kekacauan dengan item meja yang produktif untuk meningkatkan produktiviti kita, dan bukannya menyimpan barang yang tidak produktif yang akan mengganggu kita kelak.
 
 
Daripada kaedah, tip atau teknik produktiviti yang biasa dicuba, ada baiknya untuk melengkapkan teknik dengan item yang akan memaksimumkan teknik mana pun yang kita gunakan
Menarik bukan?
 
 

• Pengudaraan yang baik menggunakan Oil diffuser/Essential oils

 
Mempunyai minyak pati( essential oil) di meja / mempunyai penyebar minyak sebenarnya dapat meningkatkan tahap kepekatan dan tenaga kita sewaktu bekerja!
Ia juga mempunyai kesan meningkatkan mood, yang bermanfaat untuk produktiviti kerana jika anda berada dalam suasana yang lebih positif, kemungkinan besar kita akan lebih senang menyelesaikannya. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa minyak pati tertentu meningkatkan daya ingatan, yang jelas berguna ketika bekerja mahupun belajar! Ia adalah perangsang yang baik untuk dimiliki, yang membantu dengan tumpuan, mood dan fokus yang mana yang mahu maksimumkan!
 
 

• Tumbuh tumbuhan

 
Terdapat semua jenis faedah apabila mempunyai tanaman di sekitar ruang kerja.
 
Tetapi alasan untuk meletakkan pohon kecil di atas meja adalah kerana ada kajian bahawa ia dapat tingkatkan produktiviti. Tumbuhan juga dapat memberi rasa menenangkan pada ruang dan warnanya juga menenangkan.Selain itu, beberapa kajian menunjukkan peningkatan kreativiti dan mood juga.
 
Dua perkara yang sangat penting ketika bekerja keras untuk jangka masa yang panjang!
 
 

• Air botol

 
Kekal hidrat! Simpan botol air atau secawan air yang boleh digunakan semula setiap saat semasa bekerja keras. Ini akan memberi fikiran yang lebih jelas dan membolehkan anda terus bertenaga sepanjang kerja kita. Sekiranya berada di skrin komputer sepanjang hari, air juga akan dapat menolong sakit kepala, yang biasa dilakukan oleh pengguna skrin yang gemar!
 
 

• Nota kertas (sticky notes)

 
Nota kertas penting untuk mencatat perkara penting yang ingin disiapkan pada hari itu. Ia berfungsi seperti peringatan kepada kita ketika ingin menyiapkan tugasan.
 
 

• Cahaya yang baik

 
Cahaya yang baik seperti udara yang baik, iaitu perlunya kepada cahaya yang baik, untuk memastikan kita selesa untuk meluangkan masa yang lama di meja kerja dan penglihatan yang jelas dapat membantu kita untuk lebih fokus.
 
cara tingkatkan produktiviti
 
Salam sayang,
Dr Azura Hashim. ?
 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart