Tips Bijak Pandai

tips bijak pandai

Tips bijak pandai. Kat mana nak cari?
 
 
Bijak pandai bukan sekadar cemerlang dan pandai di zaman sekolah sahaja.
 
 
Ianya sebuah perjalanan yang berterusan melibatkan diri kita untuk belajar dan menjadi lebih baik.
 
 
Walaupun kita telah tamat semua pendidikan formal dalam hidup kita, kita masih ada peluang untuk terus berlajar perkara baru dan jadi bijak.

“An investment in knowledge pays the best interest”—Benjamin Franklin.

 
 
Di sini terdapat beberapa tips bijak pandai untuk kita cuba:
 
 

1. Main permainan yang mencabar otak anda ?

 
Main permainan yang melibatkan penggunaan otak adalah untuk merangsang minda anda untuk berfungsi dan juga ibarat sebagai senaman minda.
 
Permainan seperti sudoku, teka silang kata, Scrabble dan sebagainya bukan sahaja memastikan otak kita “bersenam”, malah permainan seperti itu juga memberi peluang untuk belajar Sesuatu yang baharu serta juga menerapkan diri kita untuk bersabar dan tidak mudah putus asa dalam melaksanakan sesuatu perkara.
 
 

2. Baca buku bukan fiksyen? / dengar ‘podcast’ atau majlis ilmu?

 
Kita amat digalakkan untuk membaca buku bukan fiksyen atau mendengar ‘podcast’ atau menhadiri majlis ilmu sebagai ‘lifelong learning’, maksudnya pembelajaran sepanjang hayat.
 
Ianya bukan sahaja jadikan diri kita bijak pandai, malah menjadi insan yang mampu beri manfaat kepada masyarakat sekeliling serta berpengetahuan.
 

“Reading is the gateway skill that makes other learning possible.”—Barack Obama.

 
“Learning never exhaust the mind”—Leonardo Da Vinci.
 
 

3. Melancong✈️

 
Melalui melancong kita dapat belajar dan mendidik diri kita dengan budaya baru. Teknik ini adalah cara yang luar biasa untuk mengembangkan pengetahuan anda ketika melancong. Tambahan pula, kita dapat mengenali serta belajar bagaimana sesebuah budaya itu diaplikasikan dalam kehidupan seharian. Jadi kebaikan dan manfaat yang kite peroleh dapat diaplikasikan dalam hidup kita.
 

“Certainly, travel is more than the seeing of sights; it is a change that goes on deep and permanent, in the ideas of living.”—Miriam Beard.

 

4. Kongsi ilmu bersama ??

 
 
Tabiat bagi orang yang bijak adalah dengan berkongsi ilmu yang dipelajarinya dengan orang lain. Dengan berkongsi atau dalam kata lain mengajar orang lain dengan ilmu yang diperolehinya, dapat mengekalkan ilmu itu sentiasa segar didalm minda kita serta juga dapat mengetahui di mana anda berpotensi mempunyai jurang dalam pengetahuan anda dalam topik tertentu.
 

“Knowledge is power, Knowledge shared is powered multiplies”—Robert Boyce.

 
Tabiat orang yang berjaya adalah dengan sentiasa memperbaiki diri dan menjadi lebih bijak dimana ianya adalah salah satu peningkatan diri yang paling penting dalam diri kita semua. Oleh itu, marilah kita bina tabiat yang baru untuk jadikan kita seorang yang berpengetahuan luas dan versi diri anda yang lebih bijak.
 
 
“Everybody can be smart”—Jose Maurinho.
 
tips bijak pandai
 
Salam Sayang,
Dr. Azura. ❤️
 
Be Smart, Be Wise, Be Better.
 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart