Tips Kemahiran Pengurusan Yang Baik

Kemahiran pengurusan masa adalah penting dalam setiap aspek kehidupan kita.

 

Pengurusan masa juga merupakan kunci dalam hal-hal seperti memberi makan yang cukup dan pada waktunya, menjaga komitmen dan merancang meluangkan masa bersama dengan rakan-rakan, dan melakukan pekerjaan rumah tangga.

 

Menguasai pengurusan masa akan meningkat hampir setiap bahagian dalam hidup kita.

 

Sekiranya kita dapat menguruskan masa dengan lebih baik, dan bukannya menghabiskan banyak masa dalam menunda-nunda kerja atau tugasan , sebaliknya kita sebenarnya akan menyelesaikan lebih banyak dalam masa yang lebih sedikit.

 

 

5 TIPS KEMAHIRAN PENGURUSAN YANG BAIK

 

 

1. Luangkan masa untuk merancang

 

Dengan meluangkan masa merancang hari dan minggu kita ia boleh terasa seperti membuang masa. Namun sebenarnya, tindakan ini sangat penting untuk kita ambil kerana.

 

Seperti contoh, menghabiskan masa kira-kira satu jam dalam seminggu untuk merancang semua yang harus lakukan dan merancang semula apabila keadaan berubah.

 

 

2. Pisahkan dalam kumpulan yang kecil (Bahagikan tugas)

 

Setelah menyelesaikan semua tugas, tetapkan anggaran masa yang diperlukan untuk menyelesaikannya.

 

Contohnya, menguraikan persembahan mungkin memerlukan 30 minit. Dengan begitu, anda dapat mengukur dengan baik berapa lama masa diperlukan untuk menyelesaikan projek tertentu sepenuhnya dan merancang dengan sewajarnya.

 

 

3. Buat perancangan masa yang ingin diambil

 

Memecahkan perkara menjadi tugas yang lebih kecil membantu membuat kita tetap termotivasi dan lebih fokus (mencatat perkara yang tidak dapat dilakukan boleh menjadi motivasi!)

 

Dan juga menjadikan keseluruhan proses lebih mudah dikendalikan.

 

Merancang potongan ini terlebih dahulu bermaksud anda tidak akan pernah meneka apa sebenarnya yang perlu anda lakukan dan anda boleh meneruskannya.

 

 

4. Pastikan ada masa untuk diri sendiri (rehat)

 

Dalam memastikan kerja kerja berjalan dan dapat diselesaikan dengan baik, juga harus di ingatkan untuk memastikan kita memberi masa untuk diri kita untuk berehat dan mempunyai rehat yang secukupnya.

 

Rehat yang cukup dapat menjamin minda yang cergas dan badan yang sihat.

 

 

5. Sentiasa membuat perubahan terhadap perancangan yang telah ditetapkan mengikut situasi

 

Pentingnya untuk kita selalu mengikuti tugas kerja yang ada untuk memastikan kita memberi keutamaan kepada kerja yang penting untuk diselesaikan.

 

Adapun begitu, andai ada hari yang merasakan kerja terlampau banyak untuk disiapkan, ambil masa untuk ubah jadual dan rancangan kerja supaya kita masih dapat bagi yang terbaik dalam melakukan tugasan walaupun mempunyai masa yang agak terhad.

 

kemahiran pengurusan

 

Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini:https://t.me/drazuraofficial

 

Wallahua’alam
Lahaulawala quwwata illa billah

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart