Kendalikan Emosi Diri

kendalikan emosi diri

Bila kita cakap tentang emosi, ia seringkali berkait dengan Marah. Ia merupakan emosi biasa yang ada pada setiap manusia. Namun, marah yang keterlaluan akan membawa banyak perkara negatif seperti menjejaskan imej sendiri dan hubungan anda dengan orang lain.

 

TIPS MENGENDALIKAN EMOSI DIRI

 

a) Meluahkan perasaan apabila sudah tenang

Apabila anda sudah tenang, luahkan kekecewaan dengan tegas dan jelas namun masih mengawal intonasi suara anda.

 

b) Berfikir sebelum bercakap

Apabila perasaan marah itu datang, tarik nafas. Ambil masa untuk berfikir sebelum bercakap kerana marah ini akan dipengaruhi oleh emosi yang tidak stabil. Belajar untuk kendalikan emosi diri. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya.

 

c) Cari penyelesaian mudah

Daripada fikir tentang perkara menggugat emosi, lebih baik cari penyelesaian terhadap masalah yang sedang dihadapi. Ingat, marah tidak boleh memperbaiki apa-apa, malahan membuat sesuatu perkara itu makin teruk.

 

d) Rehatkan diri dan minda

Cari aktiviti yang membuatkan anda tenang. Anda boleh mendengar muzik, melukis atau melihat pokok-pokok diluar bangunan.

 

e) Jangan menyimpan dendam

Percayalah, memberi kemaafan sangat berkesan untuk menenangkan diri anda. Ia membantu untuk kendalikan emosi diri. Bukan itu sahaja, kemaafan juga membolehkan anda belajar sesuatu atau mengambil pengajaran daripada situasi tersebut.

 

kendalikan emosi diri

Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Wallahualam

Lahawlawala quwwata illa billah

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart