Tips Rumah Bersih

tips rumah bersih

Rumahku syugaku. Rumah merupakan tempat kita berlindung dan beristirehat.

Rumah yang bersih dan kemas memberikan rasa ketenangan dan kedamaian dalam diri kita.

Oleh itu, untuk memastikan rumah kita sentiasa bersih, kita harus membina dan menerapkan diri dengan sebuah rutin mengemas yang bagus.

Disini terdapat 3 tips untuk memastikan rumah dalam keadaan bersih dan kemas.

 

 

• Bersihkan semasa kita pergi / clean as we go

Apabila mengenai rumah yang kemas dan bersih, melakukan banyak tugas mengemas adalah perkara yang dielakkan.

Rumah menjadi sepah yang teruk apabila kita hanya berlalu pergi tanpa mengemasnya. Untuk mengatasi masalah rumah bersepah ini adalah dengan mengemas segera setelah berbuat sesuatu perkara.

Sebagai contoh, cuba basuh dan cuci pinggan selepas makan, bersihkan kaunter meja selepas selesai membuat kuih dan lipat baju selepas angkat kain yang kering dijemuran.

 

• Ambil masa 10-15 mins untuk kemas sebelum tidur.

Kita seharusnya bantu diri kita dan jadi proaktif dalam mengemas rumah agar ia tidak menimbun keesokan harininya.

Oleh itu, pasanglah lagu kegemaran kita atau podcast, dan mula kemas yang mana belum dibuat pada hari tersebut seperti lipat baju dari jemuran, basuh pinggan yang ada dalam sinki dan sebagainya sebelum tidur. Ini sedikit sebanyak dapat megurangkan beban kita untuk mengemas rumah.

 

• Setiap hari basuh pakaian/mendobi.

Perkara yang kita tidak suka ialah apabila melihat pakaian berlonggok di satu sudut tempat. Pakaian yang dari bersih dan kotor yang seharusnya diasingkan.

Dalam usaha untuk memastikan almari kita dalam keadaan kemas tersusun dan segar, buat target untuk mendobi hari-hari daripada biarkan ianya menimbun.

Namun sekiranya, kita tinggal seorang diri, maka set hari untuk mendobi yang bersesuaian dengan jadual kita. Matlamat utama adalah memastikan segala pakaian kita dalam keadaan bersih, kemas dan tersusun.

 

“A clean is a happy home”

 

rumah bersih

Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial

Salam Sayang,
Dr. Azura.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart