Trauma Kanak-Kanak

trauma kanak-kanak

Trauma kanak-kanak adalah peristiwa, situasi, atau persekitaran yang anda alami semasa kecil yang membuat anda merasa sensitif dan seperti anda tidak boleh bergantung pada dunia atau orang lain untuk memastikan anda selamat.
 

TANDA-TANDA ANDA SEDANG MENANGANI TRAUMA KANAK-KANAK YANG TIDAK SELESAI

 
1. ISU KESIHATAN MENTAL SEPERTI KEBIMBANGAN, SERANGAN PANIK DAN KEMURUNGAN
Walaupun bertahun-tahun selepas anda dewasa, trauma zaman kanak-kanak masih boleh menjejaskan kesihatan mental dan kesejahteraan anda.
 
2. KESUKARAN UNTUK MENGEKALKAN HUBUNGAN YANG BERKEKALAN DAN MEMUASKAN
Anda mungkin secara tidak sedar mencari hubungan yang akan mengesahkan bahawa anda tidak layak untuk dicintai dan disayangi.
 
3. MENTALITI MANGSA
Mentaliti mangsa sebagai tindak balas terhadap penganiayaan pada zaman kanak-kanak, orang itu terbiasa menjadi mangsa, dan ia menjadi sebahagian daripada identiti mereka. Mengorbankan diri sendiri menyebabkan perasaan putus asa dan tidak berdaya.
 
4. ISU PENGABAIAN, ISU KEPERCAYAAN DAN KETAKUTAN YANG KUAT TERHADAP PENOLAKAN
Ketakutan ini menghalang anda daripada terdedah dalam perhubungan dan membuatkan anda jauh dari segi emosi.
 
5. KETIDAKBAHAGIAAN KRONIK
Apabila anda mengalami trauma yang tidak dapat diselesaikan, kebahagiaan mungkin berasa menakutkan dan asing, yang menjadikannya mudah atau lebih mudah untuk jatuh ke dalam perangkap kebencian diri, negatif dan sabotaj diri.
 
Wallahua’alam
Lahaulawala quwwata illa billah
 
Jemput join ke channel telegram saya untuk info-info yang lebih menarik melalui link ini: https://t.me/drazuraofficial ?
 
Salam Sayang,
Dr Azura Hashim ❤️

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

tips perkembangan peribadi

Tips Kemajuan Peribadi

Kemajuan peribadi bermaksud perkara yang berbeza bagi kita semua. Semakin banyak kita berkembang, semakin banyak kita belajar dalam kehidupan ini. 8 Tips Untuk Perkembangan Peribadi

disiplin mengurus masa

Disiplin Mengurus Masa

Disiplin mengurus masa, bagaimana seseorang itu menguruskan masa dalam kehidupan seharian dengan cara terbaik agar dapat menjalani sebuah kehidupan yang teratur, sistematik dan lancar.  

nasihat buat diri

Nasihat Buat Diri

Nasihat buat diri sendiri?   Anda rasa dengan membandingkan diri anda dengan orang lain itu menjadi satu motivasi?   Teruskan kerana ia akan membuat anda

dihargai dan menghargai

Dihargai Dan Menghargai

Dihargai dan menghargai sangat penting   Sesekali kehidupan akan disulami dengan asam garamnya, barangkali terlalu manis bakal memudaratkan diri. Tips meredakan bebanan perasaan saat merasa

Shopping Cart