Belajar Ilmu Agama

belajar ilmu agama

𝐓𝐢𝐩𝐬 𝐛𝐞𝐥𝐚𝐣𝐚𝐫 𝐚𝐠𝐚𝐦𝐚 𝐝𝐢𝐰𝐚𝐤𝐭𝐮 𝐬𝐢𝐛𝐮𝐤

 
 
Belajar tentang ilmu agama ini sebuah kewajiban yang amat mulia.
 
 
Walaubagaimanapun, sebagai seorang manusia yang mempunyai tanggungjawab dan komitmen di dunia ini, terkadang kita terlalai seketika kerana amat sibuk menguruskan hal hal kerja dan juga keluarga.
 
 
Oleh itu, antara tips atau cara untuk belajar agama di waktu sibuk yang kita boleh ikuti ialah:-
 

1. SEDARKAN DIRI BAHAWA BELAJAR AGAMA ITU AMAT PENTING

 
Dengan ilmu agama yang cukup seseorang itu akan menjadi orang yang baik, kehidupannya juga tenang dan dari situlah nanti akan muncul kebahagiaan di dunia dan akhirat. Maka kesedaran mempelajari agama ini menjadi keutamaan.
 
 

2. ADA TEKAD SERTA NIAT YANG KUAT

 
Dengan adanya tekad yang kuat ini akan menjadikan kesibukan tidak akan menjadi penghalang untuk mulai belajar agama bersama sama dengan niat yang ikhlas bahawa belajar agama ini untuk mencari keredhaan Allah SWT.
 
 

3. DISIPLIN MENGATUR WAKTU

 
Disiplin dalam mengatur waktu ini kunci yang amat penting terutama dalam meluangkan waktu khusus dalam belajar agama Islam.
 
Sebaiknya kita menjadikan ia sebagai satu rutin meskipun waktunya belajar tidak terlalu lama. Hal itu lebih baik daripada tidak berbuat apa apa sama sekali.
 
 

4. BERTEMAN DENGAN ORANG YANG SUKA BELAJAR AGAMA

 
Memiliki teman yang suka belajar agama menjadi faktor penting juga kerana kita akan terdorong untuk selalu bersemangat belajar ilmu agama Islam meskipun dalam keadaan sibuk. Oleh itu, kita hendaklah cuba usahakan untuk mendapatkan teman atau orang-orang yang suka belajar agama Islam.
 
 

5. MENGGUNAKAN KEMUDAHAN TEKNOLOGI INTERNET

 
Dengan kemudahan teknologi sekarang ini, kita diberi kemudahan untuk mengakses ilmu agama Islam di internet dan mendengar ceramah-ceramah dari para ustaz dan ustazah yang menerangkan ilmu agama seperti di Youtube, Facebook dan sebagainya,
 
 

6. TETAP SABAR DALAM PROSESNYA

 
Sedangkan seorang itu perlu mula dari bacaan Iqra’ untuk menguasai membaca Al-Quran agar lebih memahami tajwid untuk mendapat bacaan yang betul apatah lagi ilmu agama lain yang lebih mendalam. Oleh itu, mempelajari ilmu memerlukan waktu dan sabar dalam menjalani proses tersebut.
 
 
belajar ilmu agama
Semoga bermanfaat !
 
Wallahualam
Lahawlawala quwwata illa billah
 
Salam Sayang,
Dr Azura Hashim

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.
Jom baca lagi...

Artikel Berkaitan

fahami emosi

Fahami Emosi Anda

Fahami emosi anda.   Ada tak yang sedang sedih, tetapi sembunyikan perasaan?   Bila kita cakap tentang emosi, ia seringkali berkait dengan marah dan sedih.

minda yang sihat

Minda Yang Sihat

Semakin dewasa semakin sibuk memikirkan kerja sehingga kadangkala terlupa untuk memikirkan perasaan diri sendiri.     Hal kerja, menjaga anak,memasak, menguruskan rumah tangga dan lain-lain

kukuhkan fikiran

Kukuhkan Fikiran Anda

Kukuhkan fikiran banyak membantu dalam kehidupan seharian. Walaupun anda mungkin tahu bahawa anda perlu menggunakan badan anda, adakah anda tahu bahawa ia juga mungkin penting

manfaat tidur sekejap

Manfaat Tidur Sekejap

Manfaat tidur sekejap atau qailulllah perlu diketahui oleh semua orang. Tips hari ini saya kreditkan kepada Public Health Malaysia.     Orang luar memanggil Qailulah

Shopping Cart